women-glasses

Cum functioneaza ochiul

Ganditi-va la ochi ca la un aparat de fotografiat ce capteaza lumea din jurul dumneavoastra. Atunci cand va uitati la ceva, lumina se reflecta de pe acel obiect si patrunde in ochiul dumneavoastra, mai intai prin suprafata protectoare transparenta numita corenee, apoi prin pupila, sau orificiul din irisul dumneavoastra, care se deschide sau se inchide pentru a controla cantitatea de lumina ce patrunde, in mare masura precum si diafragma unui aparat de luat vederi.

La fel precum obiectivul unui aparat de luat vederi, cristalinul ochiului dumneavoastra (care este o lentila situata in spatele irisului), trebuie sa fie transparenta pentru a permite luminii sa treaca si sa se focalizeze pe (retina, stratul subtire de tesut din fundul ochiului dumneavoastra ce contine milioane de mici celule nervoase sensibile la lumina. Numite conuri si bastonase, aceste celule asigura vederea buna in conditii de lumina stralucitoare si detecteaza culorile si detaliile, asigura vederea periferica sau laterala, si le permit ochilor dumneavoastra sa detecteze miscarea si sa vada in conditii de lumina slaba. Muschii care ajuta la modelarea cristalinului trebuie  sa fie capabil, de asemenea, sa ingroase cristalinul pentru vederea de aproape sau sa-I subtieze (sa-I relaxeze) pentru vederea la distanta.

Apoi retina transforma aceaste raze de lumina in impulsuri electrice, aceastea sunt transmise pana la creier prin intermediul nervului optic si odata ajunse acolo, devin imagini.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *